Vooropgesteld; ook indien de apk verlopen is, mag u een auto gewoon exporteren. U loopt dan echter tegen twee mogelijke praktische problemen aan.

Geen Nederlands exportkenteken mogelijk

Ten eerste is het voor uw koper niet mogelijk om gebruik te maken van het Nederlandse exportkenteken (kentekenbewijs Deel II met ontwaarde kentekencard) om de auto over de weg naar het land van bestemming te vervoeren. In principe mag dit namelijk altijd gedurende 14 dagen, maar hierbij geldt wel dat de auto gedurende die periode nog over een geldige apk beschikt. Indien de auto per autoambulance of vrachtwagen vervoerd gaat worden, is dit geen probleem.

Geen Kfz-Brief mogelijk

Ten tweede is het onmogelijk om voor een Nederlandse exportauto met verlopen apk op korte termijn een Kfz-Brief aan te vragen. Het voertuig dient namelijk eerst opnieuw ‘apk’ (HU) gekeurd te worden in Duitsland, voordat het kenteken afgegeven kan worden. Dit levert dus vertraging en extra kosten op. De Duitse toelatingsautoriteiten erkennen de resterende apk-periode voor Nederlandse voertuigen en nemen deze over wanneer het voertuig ter inschrijving wordt aangeboden. Zorg er in dergelijke gevallen dus altijd voor, dat het voertuig over minimaal één week geldige apk bezit, gerekend vanaf het moment van exporteren.