Een Kraftfahrzeugbrief (afgekort Kfz-Brief) is een duurzame Duitse registratie. Het is eigenlijk het 'normale' Duitse kenteken, vergelijkbaar met een normaal Nederlands kenteken hier. Een Kfz-Brief wordt ook wel een 'Duitse Brief' genoemd. Het is dus niet hetzelfde als een Zollkennzeichen, wat feitelijk een Duits export- of uitvoerkenteken is.

Kfz-Brief voor Nederlandse export-auto's

Er zijn een aantal redenen waarom er vaak een Duitse registratie wordt gebruikt bij het exporteren van een Nederlandse auto met rest-bpm:

  • Goed geaccepteerd - Een Duits kenteken bevat zeer veel informatie en wordt vaak gebruikt in de internationale autohandel. Hierdoor is de kans zeer groot dat dit kenteken zonder vragen geaccepteerd wordt door de toelatingsautoriteit van het land waar uw koper woont. Alhoewel volgens de regels ieder Europees kenteken (dus ook een Nederlands kenteken) altijd zonder belemmering door een ander EU land geaccepteerd moet worden, is dit in de praktijk regelmatig anders. Met een Kfz-Brief heeft u dit probleem vrijwel nooit.
  • Snel de bpm-restitutie bij export aanvragen - Indien u bpm terug kunt vragen bij de export van een auto, dan dient u hier als bewijslast van de Belastingdienst een kopie van een duurzame EER registratie bij te voegen. Indien u de auto verkoopt met een Nederlands (export)kenteken, dan bent u afhankelijk van uw buitenlandse koper om u binnen 13 weken een een goed leesbare kopie van een duurzame registratie aan te leveren, anders krijgt u geen rest-bpm terug

    Dit is dus een groot financieel risico, aangezien uw koper eigenlijk geen belang heeft om u die kopie aan te leveren, tenzij u borg achterhoudt. Als u het voertuig eerst voorziet van een Kfz-Brief en de auto hiermee aflevert aan uw koper, dan kunt u hiermee direct de rest-bpm terugvragen. U heeft dus geen risico meer en uw aanvraag kan direct in behandeling worden genomen, waardoor u veel eerder uw geld heeft.
     

Kfz-Brief binnen 24 of 48 uur geleverd

Wij kunnen u op zeer korte termijn een Duitse registratie leveren voor een Nederlandse CVO auto. Ook grote volumes kunnen wij probleemloos voor u afhandelen, zonder in te leveren op kwaliteit en snelheid. Wij leveren  kentekendocumenten altijd per DHL of koerier. Wanneer u bij ons een Kfz-Brief bestelt, dan wordt deze normaliter binnen 48 uur geleverd. 

Export en bpm-teruggaaf

Behalve dat u aan moet kunnen tonen dat het voertuig duurzaam is geregistreerd in een ander EER land, zijn er nog vele factoren waar u als ondernemer rekening mee dient te houden. Neem voor praktische tips en persoonlijk advies gerust eens contact met ons op, zodat onze accountmanager u tijdens een bezoek vrijblijvend kan informeren over alle voordelen en valkuilen bij export en bpm-teruggaaf.

Aanleverspecificaties Kfz-Brief

Voor de aanvraag van een KFZ-Brief hebben wij van u de volgende bescheiden nodig:

  • Het voor export verklaarde Nederlands kenteken (Deel II + ontwaarde kentekencard)
  • Scan of kopie van het apk-formulier (apk dient nog minimaal 1 week geldig te zijn na het moment van export)