Voordat een auto in het buitenland geregistreerd kan worden, dient het op de juiste manier in Nederland voor export te worden verklaard. U kunt dit natuurlijk bij ons aan de balie regelen, maar u kunt het ook heel eenvoudig zelf doen binnen onze online exportportal

Met de komst van de kentekencard is het Nederlandse exportkenteken ook veranderd. Sinds de wijzigingen wordt het 'exportkenteken' gevormd door Kentekenbewijs Deel II, samen met de ontwaarde kentekencard. 

Rijden met een Nederlands exportkenteken

U kunt uw buitenlandse afnemer met een gerust hart de weg op sturen met een Nederlands exportkenteken. Dit kenteken is namelijk ook buiten Nederland geldig. Wel dient u met een aantal zaken rekening te houden.

Zo dient u het voertuig te voorzien van witte exportkentekenplaten met daarop het Nederlandse kentekennummer. Ook dient u een internationale WA-verzekering af te sluiten voor de berijder van de auto.

Geldige apk

Daarnaast dient u te kijken of het voertuig nog wel de weg op mag van de RDW. Dit heeft te maken met de apk-vervaldatum. Dit kunt u controleren door op Kentekenbewijs Deel II de datum die staat afgedrukt onder het kopje 'Toestemming voor rijden over de weg tot ...' te controleren.

Zolang het voertuig nog beschikt over meer dan 14 dagen geldige apk, dan mag het de volledige termijn van maximaal 14 dagen (na het moment van export) op de openbare weg rijden.

Indien de apk minder dan 14 dagen geldig is, dan neemt deze maximale termijn af. Is de apk voor het voertuig verlopen, dan mag er helemaal niet meer mee op de openbare weg gereden worden. In dat geval mag het voertuig alleen nog met een transporteur vervoerd worden. Indien u dit wilt voorkomen, dan raden wij u aan tijdig een nieuwe apk uit te voeren voor de auto. 

Bpm-teruggaaf

Indien u uw klant voorziet van een Nederlands exportkenteken, dan kan hij dit kenteken gebruiken om het voertuig opnieuw te registreren in het land van bestemming. Indien u bij de Belastingdienst een verzoek tot teruggaaf van de rest-bpm wilt doen, dan dient u ervoor te zorgen dat hij u tijdig een kopie van deze registratie toestuurt.

Hierbij is het van belang dat het land van bestemming binnen de EER valt en dat hij niet te lang wacht met het opsturen van de registratie. U dient het verzoek namelijk binnen 13 weken na uitvoer van de auto in te dienen bij de Belastingdienst. 

Meer zekerheid

Wilt u zeker weten dat u tijdig een EER registratie ontvangt, waarmee u de rest-bpm kunt terugvragen? Dan adviseren wij u een Kfz-Brief af te nemen. Indien uw klant met de auto naar het land van bestemming wil rijden, dan kunt u geen Nederlands exportkenteken meer aanmaken (u dient deze namelijk in te leveren wanneer u de Kfz-Brief aanvraagt).

In dergelijke gevallen kunt u wel altijd aanvullend een Zollkennzeichen aanvragen, zolang het voertuig maar beschikt over een recente, geldige apk. 

Indien u maximale zekerheid wilt over de rest-bpm, dan adviseren wij u om eens te kijken naar de mogelijkheden van ons Pakket C met bpm-overnameservice.