Wat is een COC?

Een COC of Certificate Of Conformity, is een officieel fabrieksdocument voor Europese voertuigen die zijn geproduceerd na 1996. In dit document staan veel technische gegevens van uw voertuig die de toelatingsautoriteiten nodig hebben om de registratie af te handelen zoals:

  • Wat voor soort voertuig is het? (Auto, motor, caravan etc)
  • Fabrikant,type
  • Chassisnummer/ Vinnummer
  • Europees Typegoedkeuringsnummer
  • Technische gegevens zoals CO2-uitstoot, afmetingen, vermogen, cilinderinhoud

Voorbeeld COC voorkant

Voorbeeld COC

Waarom heeft mijn voertuig geen COC?

Voor 1996 was het voor fabrikanten nog niet verplicht om een COC mee te leveren bij Europese voertuigen. Hierdoor ontbreekt vaak het COC-document bij deze voertuigen en is het helaas niet mogelijk deze opnieuw aan te vragen. Is uw voertuig van 1996 of later, dan heeft u toch grote kans dat het COC-document ontbreekt omdat importeurs vaak het document niet meeleveren. In dit geval zou u toch een nieuwe COC moeten aanvragen als u uw voertuig op een buitenlandskenteken wil laten registreren. Wij helpen u hier graag bij.

Mijn voertuig heeft geen COC of komt niet in aanmerking voor een COC, Hoe krijg ik mijn voertuig nu geregistreerd?

Indien uw voertuig niet van Europese oorsprong is, of als het voertuig van voor 1996 is, kunt u ervoor kiezen om uw auto door VDS te laten keuren voor een Individueel goedkeuringscertificaat of IGC. Als uw voertuig voldoet aan alle eisen en technische voorschriften zal de goedkeuringsinstantie een officieel typegoedkeuring afgeven. Met deze individuele typegoedkeuring kunt u vervolgens gemakkelijk een Kfz-brief of Nederlands kenteken aanvragen.

individuele typegoedkeuring

Een Kfz-brief is een duurzame registratie die in alle EER (Europese Economische Ruimte) landen goed geaccepteerd wordt. Met de Kfz-brief kunt uw zonder problemen uw voertuig exporteren naar het land van bestemming.

Levertijden en prijzen van een COC

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het aanvragen van een COC-document vaak niet goedkoop, met prijzen die kunnen uiteenlopen van 100 tot wel 300 euro. Houd ook rekening met lange levertijden. Zo kan het zijn dat een COC binnen een week geleverd wordt, maar kan het ook zijn dat dit 3 weken of zelfs langer duurt. Dit wordt voornamelijk beïnvloed door het land van herkomst en van welke fabrikant het voertuig afkomstig is.

Aanleverspecificaties

Om een COC te kunnen aanvragen heeft u de volgende benodigdheden nodig:

  • Volledig chassisnummer
  • Kentekenbewijs
  • Inkoopfactuur

Stuur altijd deze documenten mee bij het aanvragen van een COC. Zonder deze gegevens is het moeilijk om de kosten en levertijden in te schatten en kan een COC niet worden aangevraagd.