Afnemers buiten de EU, dienen normaliter invoerrechten te betalen. Hetzelfde geldt voor u als u zelf een voertuig van buiten de EU aanschaft.

Vrijstelling of korting op invoerrechten met EUR.1-certificaat

Aangezien de EU met diverse landen handelsverdragen heeft gesloten, kan er in bepaalde gevallen een korting op of vrijstelling van de af te dragen invoerrechten worden verkregen. Deze korting of vrijstelling kan alleen worden verkregen indien het goed, volgens de regels van de vrijhandelsovereenkomst, van 'preferentiële oorsprong' is. Dit betekent dat een voertuig zijn oorsprong heeft in een land waarmee de EU een handelsverdrag heeft gesloten, bijvoorbeeld omdat het er is geproduceerd.

Aantonen preferentiële oorsprong

Indien een voertuig van preferentiële oorsprong is, dient uw klant dit aan te kunnen tonen in het land waar hij het goed wil invoeren. Dit kan door middel van het EUR.1-certificaat. Om op eenvoudige wijze te kunnen bepalen of uw klant een EUR.1-certificaat nodig heeft, kunt u dit schema volgen.

Benodigde documenten

Ook de levering van het EUR.1-certificaat maakt onderdeel uit van onze export-dienstverlening. Om dit certificaat aan te vragen, hebben wij de volgende bescheiden van u nodig:

  • Eenmalige volmacht
  • Kopie verkoopfactuur voertuig
  • Kopie kenteken deel 1A
  • Ex.A-document (verplicht af te nemen bij VDS)

Ex.A-document

Op het moment dat uw klant in aanmerking komt voor een korting of vrijstelling, dan dient aangetoond te worden dat het voertuig de EU daadwerkelijk heeft verlaten. Dit wordt aangetoond met het Ex.A-douanedocument dat u tevens bij VDS dient aan te vragen. Lees meer over het Ex.A-document

Meer informatie

Wilt u meer weten over het EUR.1-certificaat of de regels als het gaat om het verkrijgen van een korting of vrijstelling op de invoerrechten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst!

* Alle genoemde tarieven zijn exclusief btw.